joi, 9 octombrie 2014

Bolojan, un pas in umbra

fata de primii sai ani de "domnie", Ilie Bolojan e tot mai putin vizibil in spatiul public.

foarte posibil ca multi dintre noi sa nu-i fi simtit lipsa. putina liniste era chiar binevenita. nu mai hartuie maidanezi, nu mai ameninta oameni, nu mai taie posturi. uff!

prima posibila explicatie a acestei discrete absente ar fi aceea ca, aflat la inceputul unei noi casnicii, omul isi dedica mai mult timp familiei.

apoi mi-am zis ca poate isi pregateste o noua pista politica. zvonuri erau, si nu putine, cum ca n-ar mai vrea sa candideze la functia de primar al Oradiei. luati-va gandul si bucurati-va de aceste momente de liniste oferite - vorba unui vechi spot electoral - "prin bunavointa domnului primar".

retragera in umbra a lui Ilie Bolojan, acum cand inca nu-s toate facute in Oradea Mare, este consecinta unui calcul cat se poate de pragmatic si corect, dar si dovada unei oarecare lasitati politice, greu de acceptat din parte unui om politic care si-a construit o imagine de neinfricat.

asadar, marele nostru om politic s-a dat la fund pentru ca nu vrea sa "deconteze" el criza apei calde, strazile sparte, accidentele cu oradeni cazuti in santurile de prin oras, controversele legate de unele proiecte edilitare sau urbanistice etc. una peste alta, el nu deconteaza nimic, insa laurii nu pot fi decat ai sai! dar asta cunoastem deja!

altfel spus, Ilie Bolojan hodineste. in acest timp le-a permis locotenentilor sai, cei doi viceprimari, sa isi imagineze ca sunt la butoane. de fapt, ei nu decid nimic. sunt doar niste bieti copilasi lasati sa creada ca sunt singuri acasa. habar n-au ei ca vor plati si pentru geamurile sparte, in locul sefului.

roadele le va culege doar el. peste un an, un an si ceva, gand gropile vor fi astupate, drumurile vor fi reasfaltate, cand - cu voia Domnului - CET-ul cel nou va dudui si el, cand pasajele, podurile, drumurile expres vor fi sub trafic, cand cateva cladiri istorice vor fi renovate, va aparea si Jupanu'.

pariem?!

primarul si-a aranjat ploile, si-a temporizat investitiile, si-a pregatit panglicile, ca sa le taie tocmai la timpul potrivit, inaintea alegerilor. nimeni n-o sa indrazneasca sa spuna ca nu le-a facut el pe toate. iar - daca o va face - cine sa asculte? tot ce se face intr-un oras e meritul primarului. asta e un dat politic in Romania. uite ca Ilie Bolojan a gasit formul magica prin care ceea ce nu se face sau se face prost nu pica in seama lui! e si aceasta o importanta contributie la construirea politicianismului.

as vrea sa vad fetele unora ca Ovidiu Muresan cand vor descoperi cat ii costa, in plan politic, joaca de stabimea. opozitia care isi imagineaza ca poate dormi pe-o dunga fiindca si primarul pare ca doarme va plati, si ea, cu varf si indesat, plus esecul electoral garantat! pentru mine e un mare semn de intrebare faptul ca nu vine nimeni sa-l provoace pe primar, sa-l intrebe de ce? sa-l scoata pe "urs" din barlog!

toti cei care spera ca ar putea deveni primari - insa numai daca, la randul sau, "primarul locomotiva" nu va mai candida, pot inca de pe acum sa-si ia gandul! viitoarea campanie electorala va fi sau o hora fara muzicanti sau o batalie lunga, grea si - mai ales - amara pentru contracandidatii lui Ilie Bolojan. ei nici nu stiu ca au pierdut deja. pentru ca, vorba aia, puterea nu ti-o da nimeni, daca nu poti s-o iei!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu